Του Στράτου Στρατηγάκη

Ο τελευταίος νόμος του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρει πολλά πράγματα για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους μαθητές της φετινής Α Λυκείου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, αρχής γενομένης από το 2021 στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α Λυκείου. Η διδακτέα ύλη, που θα είναι και εξεταστέα, θα ανακοινώνεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Παιδείας.

Τα μισά θέματα θα τίθενται από την τράπεζα θεμάτων και τα άλλα μισά από τους διδάσκοντες καθηγητές, όπως έγινε και το 2014. Το 2022 θα επεκταθεί η τράπεζα θεμάτων στους μαθητές της Β Λυκείου.To 2023 στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ Λυκείου. Δεν πρόκειται να ισχύσει η τράπεζα θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εκεί τα θέματα θα ορίζονται όπως μέχρι σήμερα, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Η εμπειρία της τράπεζας θεμάτων, όπως εφαρμόστηκε το 2014, ήταν περίεργη. Ένας στους τρεις μαθητές έμεινε μετεξεταστέος στα Μαθηματικά και μικρότερα ποσοστά σε άλλα μαθήματα. Αυτό έγινε τότε γιατί υπήρχαν αυστηρά όρια για την προαγωγή στην επόμενη τάξη. Τώρα το όριο για να περάσει ο μαθητής την τάξη είναι να έχει γενικό μέσο όρο 10 από 9,5 που ήταν μέχρι τώρα, χωρίς να έχουν προστεθεί επιμέρους βαθμολογικά όρια στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, όπως το 2014.

Υπάρχει ακόμη μία αλλαγή που αφορά όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου, από φέτος: Τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα σε κάθε τετράμηνο από ένα το χρόνο γίνονται δύο το χρόνο, ένα σε κάθε τετράμηνο. Επανέρχονται οι 3ήμερες, 4ήμερες και 5ήμερες αποβολές, γίνεται πιο εύκολη η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα η Υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι τα Πανεπιστήμια θα αποφασίζουν τον αριθμό των εισακτέων που θα δέχονται, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού όσων θα εισάγονται στο Πανεπιστήμιο.

Ακόμη η Υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι θα μετρούν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, χωρίς να έχει ψηφιστεί κάτι τέτοιο. Αυτό θα γίνει, αν γίνει, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το σύστημα εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές. Έχει ακόμη δηλώσει ότι θα υπάρχει βάση εισαγωγής και κάθε τμήμα θα μπορεί να θέσει βάση σε κάποιο μάθημα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για τις σπουδές.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μαθήματα Γενικής Παιδείας Ώρες

Ελληνική Γλώσσα

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

5

Νέα Ελληνική Γλώσσα

2

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

2

Θρησκευτικά

2

Ιστορία

2

Μαθηματικά

Άλγεβρα

3

Γεωμετρία

2

Αγγλικά

3

2η Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά)

2

Φυσικές Επιστήμες

Φυσική

2

Χημεία

2

Βιολογία

2

Φυσική Αγωγή

2

Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία)

2

Εφαρμογές Πληροφορικής

2

Γενικό Σύνολο Προγράμματος

35

Πηγή : Οδηγός Σταδιοδρομίας